csalók

Magyarországon egyre többen igyekeznek pénzhez jutni, valódi befektetett munka nélkül, mások hiszékenységét, tájékozatlanságát, elkeseredettségét kihasználva. Eddig még nem találtunk olyan szervezetet, akihez fordulni lehetne, ha ilyen esetet leleplezünk. Így egyetlen fegyverünk lehet, a nyilvánosság. Minél több emberhez jusson el, minél több történet!

2011. szeptember 6., kedd

Sávolyi történet


Sávolyon egy idős asszony a kapun keresztül két idegennel beszélgetett. Az arra járó Bobek József polgármester kérdőre vonta őket. Udvariasan, az egyik vallási felekezet képviselőiként mutatkoztak be. A polgármester azt kérte tőlük is: ha a faluba jönnek, jelezzék azt az önkormányzaton. – Önök Istent szolgálva, sajnos mások önös érdeküket szolgálva járják Sávolyt, s őket szeretnénk kiszűrni – indokolta meg a kérést a településvezető. Az asszony, Keresztes Jánosné hozzátette azt is: nem enged be senkit a házába. Az idegenekkel szembeni gyanakvás nem alaptalan Sávolyon. Legutóbb szennyvízcsatorna-tisztítás miatt kopogtatott be a kinézett sávolyi házba egy társaság.
Aláírás és pecsét után neki is láttak a munkának, ám több körülmény is gyanússá vált a tulajdonosnak. Kérte például, hogy a munkalap egyik példányát adják oda neki, vagy ha nincs, akkor lefénymásolja az eredetit. Azt felelték neki, hogy két kocsival jöttek és a másikban hagyták, azzal pedig elmentek tankolni: meg is mondták, hogy merre indultak. Ám az általuk megjelölt útirány mentén nem is volt benzinkút. Bár végül megkapta a munkalapot, közben a gyanakvó tulajdonos már szólt a rendőröknek. Előttük már azt is letagadták, hogy a két kocsiban lévő ember ismerné egymást: pedig utóbb kiderült testvérek voltak. Két éve ugyancsak ennél a háznál, bár más volt a mese, hasonló módszereket alkalmaztak trükkös tolvajok. A lényeg az volt, hogy kifigyeljék: mit lehet meglovasítani.
– Céges papírokat lobogtattak, de a céget ki ellenőrzi? – tette fel a kérdést már a sávolyi polgármester, aki szintén az eset tanúja volt. – Azt mondták, hogy átutazók, akkor a jelzések szerint miért keringtek úgy három órán keresztül a faluban két mikrobusszal és egy személyautóval?
A polgármester szerint a tollat veszek, használt akkumulátort keresek, dunyhát vegyenek, típusú házalás egyre inkább átalakul. Jól felépített sztorival érkeznek, melyeken első hallásra nehéz fogást találni. Retorikából jeles járna a csalóknak. A kisebb falvaknak van annyi előnyük a trükkös tolvajokkal szemben, hogy általában felfigyelnek az emberek az idegenekre, akiket ki lehet kérdezni, s ha valami nem tetszik, szólni a hatóságoknak. Bár Sávoly sajátos helyzetben van, mivel hat kivezető útja van és ezért nagy az átmenő forgalom is. Nagyon könnyen elhagyhatják a falut a rosszban sántikálók. Ez volt az egyik legfőbb oka, hogy még nem jött létre polgárőrség: egyszerre nem tudnának mindenütt ott lenni. Bobek József inkább olyan kamerarendszer mellett tette le a voksot, ami 24 órában figyelné a települést. Ez nem olcsó, de abban bízik, hogy a MotoGP megépítésével a pályának ilyen biztonsági szolgálata lesz, amiből Sávoly is profitálhat.
Szőkedencsi mese az ereszcsatornáról
Szőkedencsen is a csatorna volt a trükkös tolvajok hivatkozási alapja. Ám itt ereszcsatorna cseréjével keresték fel a háztulajdonost. Még származási papírjuk is volt a csatorna eredetéről. Komári József szőkedencsi polgármester elmondta: a trükk az volt, hogy pár ezer forintért ajánlották fel a munkát. Pont az olcsóság volt a gyanús, mivel egyszerűen ennyiért nem éri meg a munka elvégzése. Ráadásul két egymást követő napon is próbálkoztak ugyanezen trükkel. A lényeg az, hogy mindenképpen bejussanak valahogy a házba, s míg az egyikük eltereli a figyelmet, a többiek kikémlelik, hol tartják a háziak az értékeiket.
Forrás: szentkoronaradio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése